2011 اٽيچمينٽ ڏسو روزمرهه جي معمولات ۾ اسان کي اڄڪلهه گهڻو ڪري ڪيترين ئي بيمارين کي منهن ڏيڻو ٿو پوي۔ انهن مان گهڻين بيمارين جو سبب کائڻ ۾ احتياط نه ڪرڻ به آهي۔ حجاج بن يوسف پنهنجي وقت جي قابل حڪيمن کي گهرائي انهن کي چيو ته صحتمند رهڻ جا ڪي راز ٻڌايو ؟ ان وقت جي مڃيل حڪيمن کيس هيٺيون صلاحون ڏنيو: گوشت صرف نوجوان جانور جو کائو۔ منجهند جي ماني کائڻ کانپوء ٿورو وقت آرام (ننڊ) ضرور ڪيو، پر رات جي ماني کائڻ کانپوء ٿورو گهمو، پوء ڀلي اوهان کي ڪنڊن تي ئي ڇو نه گهمڻو پوي۔ جيستائين پيٽ ۾ پيل پهرين غذا هضم نه ٿئي، تيستائين ٻي غذا نه کائو، ڀلي اوهان کي ٽي ڏينهن بک تي ڇو نه رهڻو پوي۔ ميوا ۽ سبزيون هميشه نئين مند جا کائو، پر جڏهن مند پونير هجي ته کائڻ ڇڏي ڏيو۔ ماني کائڻ کانپوء پاڻي پيئڻ کان بهتر آهي ته زهر پيو، يا ماني ئي نه کائو۔
مانيءَکان جيڪڏهن پهرين پاڻي پيجي ته ان جي اهميت اوهان جي صحت لاءِ سون جي برابر آهي، (يعني تمام گهڻو فائديمند آهي، جنهن جي ڪري ان کي سون جي برابر چيو ويو آهي۔) پر جيڪڏهن مانيءَجي دوران پاڻي پيئندوته اهو توهان لاءِ چاندي آهي، (يعني صحت لاءِ اهو به بهتر آهي مگر پهرين عمل کان گهٽ جهڙي ريت سون کان چاندي جي اهميت گهٽ آهي ) ۽ جيڪڏهن اوهان مانيءَ جي پوري ڪرڻ کان بعد پاڻي پيو ٿا ته اهو توهان جي لاءِ زهرجي برابر آهي۔ يعني ان سان اهو ئي نقصان ٿيندو جيڪو زهر جي پيئڻ سان ٿيندو.....مگر ادا اهيو چوڻ ته آسان آهي مگر حقيقت ته اهيا آهي ته ماني کائڻ کان پوء مون کان ته رهيو نه ٿو وڃي، ۽ مان پاڻي ضرور ٿو پيئان. جنهن جي ڪري منهنجي ٿولهه به وڌي وئي آهي، مگر هاڻ مون اهيا ڪوشش ضرور ڪئي آهي ته ماني جي آخر ۾ صرف هڪ يا ٻه ڍڪ پاڻي پيئندو آهيان، مگر ڪڏهن ڪڏهن اهيو عمل به ناهيان ڪري سگهندو. ادا باقي هي همراه ته فاسٽ فوڊ کان ائين ٿو ڊڄي ڄڻ سندس جي سامهون ڪو خودڪش بيٺو هجي۔