جبار آزاد منگي
سينيئر رڪن
ڇا ڪاوڙ ۾ کاڌو سٺو ناهي پچندو ۽ ان جو ذائقو اهڙو ناهي ٿيندو جيئن توهان عام ڏينهن ۾ پچائيندا آهيو. تحقيق مان ثابت ٿيو آهي ته توهان شوق سان ڪا شي پچائڻ چاهيو ٿيون ته ان ۾ توهان جو ڌيان شامل هوندو آهي. پر ڪاوڙ واري حالت ۾ ٺاهيل کاڌو ان لاءِ سٺو ناهي ٿيندو ڇو ته توهان جي ڪاوڙ وارا هارمونز ان ۾ شامل ٿي ويندا آهن ۽ نتيجي ۾ اهڙي حالت ۾ ٺاهيل کاڌو نه ته صحت لاءِ سٺو هوندو آهي ۽ نه ئي ان جو ذائقو سٺو ٿيندو آهي.
پر ڇا توهان کي خبر آهي ته ضرورت کان وڌيڪ ڀڳل ۽ سڙيل کاڌو صحت لاءِ نقصانڪار ثابت ٿيندو آهي. انهيءَ طرح کائڻ پيئڻ وارين شين کي وڌيڪ بيڪ ڪرڻ يا فراءِ ڪري کائڻ به صحت کي خطري ۾ وجهڻ برابر آهي. سائنسدانن جو چوڻ آهي ته وڌيڪ گرمي پد تي بيڪ ۽ فراءِ ڪيل کاڌو ان لاءِ نقصانڪار هوندو آهي ڇو ته وڌيڪ پچڻ بعد ان ۾ ڪجهه نقصانڪار ڪيميڪلز شامل ٿي ويندا آهن.
نئين کوجنا موجب ڊبل روٽي، پٽاٽا، ڪڻڪ سان تيار ٿيل شيون ۽ ڪافي يا ڊرائي فروٽ کي جيڪڏهن وڌيڪ پچايو وڃي ته ان ۾ Acrylamide نالي ڪيميڪل بڻجندو آهي، جيڪو جانورن ۾ ڪينسر جهڙو موضي مرض پيدا ڪندو آهي. سائنسدانن جو خيال آهي ته اهو انسانن ۾ به ڪينسر جهڙي بيماري پيدا ڪري سگهي ٿو، هونئن ته ان ڪيميڪل کي پنهنجي خوراڪ کان بلڪل خارج ڪرڻ ممڪن نه آهي پر پنهنجي ڪوشش ڪري هيٺ ڏنل قدمن سان ان جو مقدار گهٽتائي سگهجي ٿو:
* ڊبل روٽي جي ٽوئسٽ کي هميشه هلڪو ناسي سيڪيو، ڊارڪ برائون يا ڪارو نه ٿيڻ ڏيو.
*جيڪڏهن ڪا شي پچائيندي سڙي وڃي ته ان شي کي نه کائو پر ان کي الڳ ڪري ڇڏيو جيئن ڪا ماني يا ڊبل روٽي جو سلائيس سيڪيندي ان جو ڪجهه حصو سڙي وڃي ته ان کي ٽوڙي الڳ ڪري ڇڏيو. وڌيڪ سڙيل شيون کائڻ نه رڳو صحت لاءِ نقصانڪار آهن پر ان سان پيٽ ۾ سور به شروع ٿي ويندو آهي.
* فريز ڪيل شين کي فريزر مان ڪڍي گهڻو نه پچايو ۽ نه ئي گهڻو فراءِ ڪريو.
* پٽاٽن کي هميشه ڪنهن ٿڌي جڳهه تي ڇانو ۾ رکو، پر انهن کي فريز يا فرج ۾ نه رکو، ڇو ته ان طرح پچائڻ دوران انهن ۾ Acrylamide جو مقدار وڌي ويندو آهي
پر ڇا توهان کي خبر آهي ته ضرورت کان وڌيڪ ڀڳل ۽ سڙيل کاڌو صحت لاءِ نقصانڪار ثابت ٿيندو آهي. انهيءَ طرح کائڻ پيئڻ وارين شين کي وڌيڪ بيڪ ڪرڻ يا فراءِ ڪري کائڻ به صحت کي خطري ۾ وجهڻ برابر آهي. سائنسدانن جو چوڻ آهي ته وڌيڪ گرمي پد تي بيڪ ۽ فراءِ ڪيل کاڌو ان لاءِ نقصانڪار هوندو آهي ڇو ته وڌيڪ پچڻ بعد ان ۾ ڪجهه نقصانڪار ڪيميڪلز شامل ٿي ويندا آهن.
نئين کوجنا موجب ڊبل روٽي، پٽاٽا، ڪڻڪ سان تيار ٿيل شيون ۽ ڪافي يا ڊرائي فروٽ کي جيڪڏهن وڌيڪ پچايو وڃي ته ان ۾ Acrylamide نالي ڪيميڪل بڻجندو آهي، جيڪو جانورن ۾ ڪينسر جهڙو موضي مرض پيدا ڪندو آهي. سائنسدانن جو خيال آهي ته اهو انسانن ۾ به ڪينسر جهڙي بيماري پيدا ڪري سگهي ٿو، هونئن ته ان ڪيميڪل کي پنهنجي خوراڪ کان بلڪل خارج ڪرڻ ممڪن نه آهي پر پنهنجي ڪوشش ڪري هيٺ ڏنل قدمن سان ان جو مقدار گهٽتائي سگهجي ٿو:
* ڊبل روٽي جي ٽوئسٽ کي هميشه هلڪو ناسي سيڪيو، ڊارڪ برائون يا ڪارو نه ٿيڻ ڏيو.
*جيڪڏهن ڪا شي پچائيندي سڙي وڃي ته ان شي کي نه کائو پر ان کي الڳ ڪري ڇڏيو جيئن ڪا ماني يا ڊبل روٽي جو سلائيس سيڪيندي ان جو ڪجهه حصو سڙي وڃي ته ان کي ٽوڙي الڳ ڪري ڇڏيو. وڌيڪ سڙيل شيون کائڻ نه رڳو صحت لاءِ نقصانڪار آهن پر ان سان پيٽ ۾ سور به شروع ٿي ويندو آهي.
* فريز ڪيل شين کي فريزر مان ڪڍي گهڻو نه پچايو ۽ نه ئي گهڻو فراءِ ڪريو.
* پٽاٽن کي هميشه ڪنهن ٿڌي جڳهه تي ڇانو ۾ رکو، پر انهن کي فريز يا فرج ۾ نه رکو، ڇو ته ان طرح پچائڻ دوران انهن ۾ Acrylamide جو مقدار وڌي ويندو آهي