چُقندر ڪمزور جسم کي طاقتور، صحتمند ۽ خوبصورت بنائڻ لاءِ استعمال ٿيندو آهي چُقندر پاڪستان، هندستان ، سائوٿ افريقا، ۽ يورپ ۾ ڪثرت سان سبزيءَ طور تي پوکيو وڃي ٿو. الله جل شانهُ انهيءِ ڀاڄيءَ ۾ هڪ خاص فت پئدا ڪئي آهي ته اها بُک کي وڌائي ٿي، غذا کي هضم ڪري ٿي معده ۽ جگر کي تقويت بخشي ٿي، دل کي فرحت ڏي ٿي، خون (رت) ۾ ڳاڙهن جُزن جي واڌ آڻي ٿي، ڪمزور جسم کي طاقتور، صحتمند ۽ خوبصورتب به بڻائي ٿي، حڪيم بُقراط ۽ بو علي سينا سوين سال پهرئين ئي چقندر ڀاڄيءَ کي جسم لاءِ طاقتور، صحت مند ۽ ڄاهڻ لاٰ مُفيد بچيو هو. چقندر جسم ک ڦهلائي پلپلو نٿو ڪري، پر جگر ۽ معدي جي نظام کي صحيح ڪري نئون ۽ صاف خون پئدا ڪري ٿو. اهڙيءَ طرح جيئن ڪلونجي موت کان سواءِ هر مرض جي دوا آهي، چقندر به دوائن ۾ بهتر آهي.