انگور قدرتي نعمتن سان مالامال

'سنڌ سلامت زراعت' فورم ۾ ابراهيم لاشاري طرفان آندل موضوعَ ‏26 سيپٽمبر 2017۔

  1. ابراهيم لاشاري

    ابراهيم لاشاري
    سينيئر رڪن

    شموليت:
    ‏13 مارچ 2014
    تحريرون:
    144
    ورتل پسنديدگيون:
    46
    ايوارڊ جون پوائينٽون:
    248
    انگور قدرتي نعمتن سان مالامال

    ابراهيم لاشاري (وارهه)

    سڀ سارهه الله تعالي جي جنهن هن جهان کي خلقي سڄي ڪائنات کي سمورن رنگن سان سرسبز ڪري انسان ۽ حيوانن لاءَ بيشمار نعمتون عطا ڪيون ميون جي غذائيت سمورن غذائيتن منهجان وڌيڪ لذيذه ٿئي ٿي ۽ زبردست حيثيت پڻ رکي ٿي الله تعالي هن جهان منجهه انسان لاءَ ڪيتريون مختلف قسمن جون جنسون سبزيون وڻ ٻوٽا ميوا فصل اناج پيدا فرمايا آهن انهن سمورن نعمتن ۾ موسمي ميون جي حيثيت پڻ اعلي درجي جي آهي انهن ۾ ميون ۾ وري انگور کي الله تعالي سموريون نعمتن سان ٽم ٽار پڻ ڪيو آهي الله تعالي پنهنجي پاڪ ڪلام قرآن مجيد ۾ پڻ ڇهن جڳهن تي انگور کي ان جي نعمتن ۾ شمار ڪيو ويو آهي جيڪي هن دنيا ۽ جنت ٻنهي جڳهن ۾ ان کي انعام ڪيو ويو آهي انهي لاءِ هن کي شايد جنت جو پڻ ميو سڏيو ويندو آهي انگو هڪ قسم جو زبردت مٺو ميو آهي جيڪو انگورن جي ول منجهه ٿيندو آهي هي داڻيدار ميو آهي هن جا داڻا گول ۽ ٿورو ڊيگهرا ٿيندا آهن هن جي ول ٿيندي آهي جيڪا مٿي ٿيندي رهندي آهي هن ميو لاءَ منهن يا ڪا ڇپر ٺاهڻي پوندي آهي جنهن تي هن جي ول آهستي آهستي چڙهندي پکڙجندي ويندي آهي انگور جي ول جا پن سائيڊس پاسن کان ڪتريل (ڪٽيل) ۽ اڳيان وري نوڪدار پڻ ٿيندا آهن هن جي ول منجهه انگورن جا داڻا نڪرندا آهن جيڪي پڻ ڇڳن جي شڪل ۾ زبردست لاجواب ڏسڻ ۾ ايندا آهن مگر شروع شروع ۾ ساوا ڏسڻ ۾ ايندا آهن جڏهن انگور پچي راس ٿيندا آهن ته رنگ سندن اڇو زردي مائل ساواڻ ٿيندو اٿن انگورن جا مختلف رنگ پڻ ٿين ٿا جن منجهه چار قسم مشهور آهن سفيد (اڇو) ڳاڙها ڪارا ڦڪاڻ مائل ٿين ٿا سفيد انگور ننڍا جن منجهه ٻج ناهي ٿيدو انکي سڪائي رکندا آهن تازي ميوي کي انگور سڏبو آهي ۽ سڪل انگورن کي وري (منقا يا ڪشمش ) چئبو آهي ڳاڙهن انگورن کي جن کي ٻج به هوندو آهي انهن کي وري ( مويز) سڏبو آهي ڪارا انگور ڳاڙهن انگورن کان جسامت ۾ ننڍا ٿيندا آهن انهن کي وري ( ڊاک) چئبو آهي نئين تحقيق مان معلو ٿئي ٿو ته انگورن جي پيداوار دنيا جي سمورن ملڪن منجهه ٿئي ٿي انگورن جي اصل ملڪ لاءِ آرمينا ۽ آذربائيجان لکيو ويو آهي مگر هن وقت يمن ايران روس ترڪي الجيريا مراڪش جاپان پياري پاڪستان افغانستان اٽلي هندستان آمريڪا شام اسپين فرانس عراق فلسطين ۾ جهجي مقدار ۾ انگورن جي پوک ٿئي ٿي مطالعي ڪرڻ سان معلوم ٿئي ٿو ته ۽ تحقيق ڪندڙ لکن ٿا ته حضرت آدم عليه سلام جي پٽن انگور پوکيا هئا مگر ڪن مورخن جو چوڻ آهي ته انگور ميوي جي باقاعدي پوک حضرت نوح عليه سلام جي زماني ۾ ٿئي هئي ۽ ان کان اڳ خود پيدا ٿيندڙ ٻوٽو پڻ هو انگور کي برصغير هند پاڪ ۾ وري مغل بادشاهن معتارف ڪرايو تغلق خاندان جي مشهور بادشاهه سلطان فيروز شاهه تغلق جي زماني ۾ دهلي ۽ ٻين علائقن انگورن جي پيداوار زبردست نموني ڪئي ويندي هئي مگر ان زماني ۾ افغانسان کان انگورن جي درآمد ٿيدي رهندي هئي عمومن مغل بادشاهن کي سمرقند جا انگور نهايت زياد پسند ايندا هئا هن وقت به اسان جي ملڪ پياري پاڪستان ۾ انگورن جون مختلف جنسون ٿين ٿيون پاڪستان منجهه اڪثر ڪري منگوره صوبي خيبر پختونخواه بلوچستان ۽ پاڪستان جي اتروارن علائقن ۾ انگورن جي پوک قديم زماني کان ٿيندي اچي ٿي انگورن جي پوک اڪثر ڪري جابلو علائقن منجهه ٿيندي آهي

    انگور منجهه ڪيمائي اجزاءِ به جهجهي مقدار ۾ ملن ٿا انگور قدرتي نعمتن سان مالامال آهي هن ۾ وٽامن اي وٽامن بي وٽامن سي وٽامن ڊي وٽامن اي انگور ۾ ميگنيشم سوڊيم ڪيليشم مين ريبو فلائيون فاسفورس ڪاربوهائڊريشن آئرن گلوڪوز وغير زبردست نموني ۾ موجود آهي انگور جي 100گرام ۾ پاڻي 84.6 گرام چڪنائي 0.1 گرام پروٽين 0.5 گرام پڻ موجود آهن

    انگور جا فائدا

    انگور دل دماغ جگر ۽ بڪين کي طاقت بخشي ٿو انگور غذائيت سان ٽمٽار آهي جلدي هضم ٿي رت به زياد پيدا ڪندڙ ميو آهي انگور جسم به ٿلهو ڪندو آهي ڇاتي ۽ ڦڦڙن جي اصلاح ڪري ٿو ڇاتي منجهان بلغم به ٻاهر ڪڍڻ ۾ مدد ڪري ٿو بخاري جي ڪري جسم جي ڪمزوري به جلدي ختم ڪرڻ ۾ به مدد ڪري ٿو بدن جسم جي سستي جلدي ختم ڪري ٿو انگور فروٽ جي کائڻ سان جسم منجهه جستي پيدا ٿئي ٿي انگور کائڻ سان نظر به وڌائي ٿو اکين جي روشني به وڌائي ٿو پيٽ پڻ نرم ڪري ٿو پيشاب به جالارو ڪرائي ٿو انگور اڃ گهٽائي ٿو دل جي مريضن لاءِ به نهايت مفيد ميو آهي بدهضمي به ختم ڪري ٿو پيٽ جا ڪيئان به انگور کائڻ سان ختم ٿئي وڃن ٿا دست پيچسس الٽين معدي آننڊي گردي مٽاني جي مرضن لاءِ انگور نهايت لاجواب ۽ ڪارائتو آهي مثاني جي ٿوٿر (سوڄ) به ختم ڪري ٿو جوڙن جي سور ۽ دق تپ ۾ پڻ ڀلو ميوو آهي انگورن کي ٻنهي جهانن جي سردار حضرت محمد صلي الله عليه وسلم جن پاڻ پسند فرمايو آهي انگورن جا تمام گهڻا قسم ٻڌايا پيا وڃن جن ۾ حسيني وڏوتور شنڊو خاني (سندر خاني) مسقط مشهور آهن انگورن کي ٻين زبانن منجهه هنن نالن سان سڏيو ويندو آهي فارسي زبان ۾ انگور مٺڙي سنڌي زبان ۾ ڊاک انگريزي زبان ۾ وري گريپس عربي زبان ۾ عنب سڏين ٿا هن وقت سڄي دنيا ۾ چين اٽلي ملڪ فرانس آمريڪا ميڪسيڪو چلي اسپين سڀ کان زياد انگور پيدا ڪندڙ ملڪن ۾ شمار ٿين ٿا انگورن کي ميون جي (راڻي ) ۽ جنت جو ميو پڻ سڏيو وڃي ٿو ​
     
  2. سليمان وساڻ

    سليمان وساڻ
    مينيجنگ ايڊيٽر
    انتظامي رڪن لائيبريرين

    شموليت:
    ‏6 آڪٽوبر 2009
    تحريرون:
    16,868
    ورتل پسنديدگيون:
    27,210
    ايوارڊ جون پوائينٽون:
    533
    ماڳ:
    سچل ڳوٺ ، ڪراچي
    انگور ۽ ان جا فائدا

    لکندڙ: ڪاشف عباسي

    سڀ ساراھ الله پاڪ کي جڳائي جنهن جهان کي خلقي سڄي ڪائنات کي سمورن رنگن سان سرسبز ڪري انسان ۽ حيوانن لاءَ بيشمار نعمتون عطا ڪيون ميون جي غذائيت سمورن غذائيتن منهجان وڌيڪ لذيذه ٿئي ٿي ۽ زبردست حيثيت پڻ رکي ٿي الله تعالي هن جهان منجهه انسان لاءَ ڪيتريون مختلف قسمن جون جنسون سبزيون وڻ ٻوٽا ميوا فصل اناج پيدا فرمايا آهن انهن سمورن نعمتن ۾ موسمي ميون جي حيثيت پڻ اعلي درجي جي آهي انهن ۾ ميون ۾ وري انگور کي الله تعالي سموريون نعمتن سان ٽم ٽار پڻ ڪيو آهي الله تعالي پنهنجي پاڪ ڪلام قرآن مجيد ۾ پڻ ڇهن جڳهن تي انگور کي ان جي نعمتن ۾ شمار ڪيو ويو آهي جيڪي هن دنيا ۽ جنت ٻنهي جڳهن ۾ ان کي انعام ڪيو ويو آهي انهي لاءِ هن کي شايد جنت جو پڻ ميو سڏيو ويندو آهي انگو هڪ قسم جو زبردت مٺو ميو آهي جيڪو انگورن جي ول منجهه ٿيندو آهي هي داڻيدار ميو آهي هن جا داڻا گول ۽ ٿورو ڊيگهرا ٿيندا آهن هن جي ول ٿيندي آهي جيڪا مٿي ٿيندي رهندي آهي هن ميو لاءَ منهن يا ڪا ڇپر ٺاهڻي پوندي آهي جنهن تي هن جي ول آهستي آهستي چڙهندي پکڙجندي ويندي آهي انگور جي ول جا پن سائيڊس پاسن کان ڪتريل (ڪٽيل) ۽ اڳيان وري نوڪدار پڻ ٿيندا آهن هن جي ول منجهه انگورن جا داڻا نڪرندا آهن جيڪي پڻ ڇڳن جي شڪل ۾ زبردست لاجواب ڏسڻ ۾ ايندا آهن مگر شروع شروع ۾ ساوا ڏسڻ ۾ ايندا آهن جڏهن انگور پچي راس ٿيندا آهن ته رنگ سندن اڇو زردي مائل ساواڻ ٿيندو اٿن انگورن جا مختلف رنگ پڻ ٿين ٿا جن منجهه چار قسم مشهور آهن سفيد (اڇو) ڳاڙها ڪارا ڦڪاڻ مائل ٿين ٿا سفيد انگور ننڍا جن منجهه ٻج ناهي ٿيدو انکي سڪائي رکندا آهن تازي ميوي کي انگور سڏبو آهي ۽ سڪل انگورن کي وري (منقا يا ڪشمش ) چئبو آهي ڳاڙهن انگورن کي جن کي ٻج به هوندو آهي انهن کي وري ( مويز) سڏبو آهي ڪارا انگور ڳاڙهن انگورن کان جسامت ۾ ننڍا ٿيندا آهن انهن کي وري ( ڊاک) چئبو آهي نئين تحقيق مان معلو ٿئي ٿو ته انگورن جي پيداوار دنيا جي سمورن ملڪن منجهه ٿئي ٿي انگورن جي اصل ملڪ لاءِ آرمينا ۽ آذربائيجان لکيو ويو آهي مگر هن وقت يمن ايران روس ترڪي الجيريا مراڪش جاپان پياري پاڪستان افغانستان اٽلي هندستان آمريڪا شام اسپين فرانس عراق فلسطين ۾ جهجي مقدار ۾ انگورن جي پوک ٿئي ٿي مطالعي ڪرڻ سان معلوم ٿئي ٿو ته ۽ تحقيق ڪندڙ لکن ٿا ته حضرت آدم عليه سلام جي پٽن انگور پوکيا هئا مگر ڪن مورخن جو چوڻ آهي ته انگور ميوي جي باقاعدي پوک حضرت نوح عليه سلام جي زماني ۾ ٿئي هئي ۽ ان کان اڳ خود پيدا ٿيندڙ ٻوٽو پڻ هو انگور کي برصغير هند پاڪ ۾ وري مغل بادشاهن معتارف ڪرايو تغلق خاندان جي مشهور بادشاهه سلطان فيروز شاهه تغلق جي زماني ۾ دهلي ۽ ٻين علائقن انگورن جي پيداوار زبردست نموني ڪئي ويندي هئي مگر ان زماني ۾ افغانسان کان انگورن جي درآمد ٿيدي رهندي هئي عمومن مغل بادشاهن کي سمرقند جا انگور نهايت زياد پسند ايندا هئا هن وقت به اسان جي ملڪ پياري پاڪستان ۾ انگورن جون مختلف جنسون ٿين ٿيون پاڪستان منجهه اڪثر ڪري منگوره صوبي خيبر پختونخواه بلوچستان ۽ پاڪستان جي اتروارن علائقن ۾ انگورن جي پوک قديم زماني کان ٿيندي اچي ٿي انگورن جي پوک اڪثر ڪري جابلو علائقن منجهه ٿيندي آهي

    انگور منجهه ڪيمائي اجزاءِ به جهجهي مقدار ۾ ملن ٿا انگور قدرتي نعمتن سان مالامال آهي هن ۾ وٽامن اي وٽامن بي وٽامن سي وٽامن ڊي وٽامن اي انگور ۾ ميگنيشم سوڊيم ڪيليشم مين ريبو فلائيون فاسفورس ڪاربوهائڊريشن آئرن گلوڪوز وغير زبردست نموني ۾ موجود آهي انگور جي 100گرام ۾ پاڻي 84.6 گرام چڪنائي 0.1 گرام پروٽين 0.5 گرام پڻ موجود آهن

    انگور جا فائدا

    انگور دل دماغ جگر ۽ بڪين کي طاقت بخشي ٿو. انگور غذائيت سان ٽمٽار آهي جلدي هضم ٿي رت به زياد پيدا ڪندڙ ميو آهي. انگور جسم به ٿلهو ڪندو آهي ڇاتي ۽ ڦڦڙن جي اصلاح ڪري ٿ.و ڇاتي منجهان بلغم به ٻاهر ڪڍڻ ۾ مدد ڪري ٿو. بخاري جي ڪري جسم جي ڪمزوري به جلدي ختم ڪرڻ ۾ به مدد ڪري ٿو بدن جسم جي سستي جلدي ختم ڪري ٿو انگور فروٽ جي کائڻ سان جسم منجهه جستي پيدا ٿئي ٿي انگور کائڻ سان نظر به وڌائي ٿو اکين جي روشني به وڌائي ٿو پيٽ پڻ نرم ڪري ٿو پيشاب به جالارو ڪرائي ٿو. انگور اڃ گهٽائي ٿو دل جي مريضن لاءِ به نهايت مفيد ميو آهي. بدهضمي به ختم ڪري ٿو پيٽ جا ڪيئان به انگور کائڻ سان ختم ٿئي وڃن ٿا. دست پيچسس الٽين معدي آننڊي گردي مٽاني جي مرضن لاءِ انگور نهايت لاجواب ۽ ڪارائتو آهي. مثاني جي ٿوٿر (سوڄ) به ختم ڪري ٿو. جوڙن جي سور ۽ دق تپ ۾ پڻ ڀلو ميوو آهي. انگورن کي ٻنهي جهانن جي سردار حضرت محمد صلي الله عليه وسلم جن پاڻ پسند فرمايو آهي. انگورن جا تمام گهڻا قسم ٻڌايا پيا وڃن جن ۾ حسيني وڏوتور شنڊو خاني (سندر خاني) مسقط مشهور آهن. انگورن کي ٻين زبانن منجهه هنن نالن سان سڏيو ويندو آهي فارسي زبان ۾ انگور مٺڙي سنڌي زبان ۾ ڊاک انگريزي زبان ۾ وري گريپس عربي زبان ۾ عنب سڏين ٿا هن وقت سڄي دنيا ۾ چين اٽلي ملڪ فرانس آمريڪا ميڪسيڪو چلي اسپين سڀ کان زياد انگور پيدا ڪندڙ ملڪن ۾ شمار ٿين ٿا انگورن کي ميون جي (راڻي ) ۽ جنت جو ميوو پڻ سڏيو وڃي ٿو.
     

هن صفحي کي مشهور ڪريو