دل جي دوري جا جوکم (رسڪ) گھٽائڻ جون 10 واٽون

'صحت سرير جي' فورم ۾ سليمان وساڻ طرفان آندل موضوعَ ‏8 مئي 2018۔

  1. سليمان وساڻ

    سليمان وساڻ
    مينيجنگ ايڊيٽر
    انتظامي رڪن لائيبريرين

    شموليت:
    ‏6 آڪٽوبر 2009
    تحريرون:
    16,938
    ورتل پسنديدگيون:
    27,305
    ايوارڊ جون پوائينٽون:
    533
    ماڳ:
    سچل ڳوٺ ، ڪراچي
    [​IMG]

    دل جي دوري جا جوکم (رسڪ) گھٽائڻ جون 10 واٽون

    اعجاز اسد پليجو

    دل جي بيماري دنيا ۾ دل جي بيماري موت جو وڏو ڪارڻ بڻيل آهي. هن سبب هر 17.5 ملين ماڻهو موت جي ور چڙهن ٿا. جديد تحقيق دل جي بيماريءَ کان بچڻ جون 10 اهڙيون واٽون ٻڌايون آهن جن تي عمل ڪري دل جي بيماري سبب مرڻ جا جوکم يا خطرا (رسڪ) ٻڙي تائين گھٽائي سگھجن ٿا.
    هڪ ڏينهن ۾ مردن کي 17000 ۽ عورتن کي 16000 وکون (پنڌ) کڻن
    کاڌي ۾ اڻڇڙيل ۽ گھڻي فائبر وارا کاڌا جھڙوڪ مڪئي، چانور، پٽاٽا، سڪو ميوو ۽ ميوا واپرائجن
    مڪمل سڻڀ (ٽوٽل فئٽ) جو مقدار 38 گرام في ڏينهن تائين محدود رکو
    رچيل (سيچوريٽڊ) سڻڀ جو مقدار 11 گرام في ڏينهن تائين محدود رکو
    سڄي ڏينهن ۾ مردن کي گھٽ ۾ گھٽ 7 ڪلاڪ ۽ عورتن کي 6 ڪلاڪ جسماني سرگرمين ۾ گذارڻ کپي
    ڏينهن ۾ رڳو 10 سيڪڙو وقت غيرسرگرم رهي سگھو ٿا
    گھٽ چرٻي وارو گوشت ٿورو ۽ مڇي مناسب مقدار ۾ کائجي
    تماڪ بلڪل نه ۽ الڪحل (شراب) مناسب مقدار ۾ واپرائي سگھو ٿا
    عمر وڌڻ سان گڏوگڏ متحرڪ رهو ۽ روزانو 15000 وکون (پنڌ) کڻو
    ملڻسار ٿيو ۽ هاڪاري سماجي سرگرمين ۾ حصو وٺڻ دل لاءِ بهتر آهي
     

هن صفحي کي مشهور ڪريو